Owoce czarnego bzu - właściwości
Bez czarny (Sambucus nigra) jest rośliną od wieków cenioną za swoje właściwości lecznicze. Owoce czarnego bzu to bogactwo witaminy C, A i B. Dodatkowo owoce zawierają wiele substancji bioaktywnych o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Badania naukowe niejednokrotnie wykazały bakteriobójcze działanie owoców czarnego bzu [1]. Duża ilość flawonoidów zawarta w owocach odpowiada za ich działanie wzmacniające, odtruwające i przeciwbólowe. Owoce zawierają antocyjany, które nadają im ciemny kolor; garbniki, kwasy organiczne, żelazo, wapń, kwas foliowy oraz pektyny. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników [3, 7].
Kiedy zbierać owoce czarnego bzu?
Zbiory dojrzałych owoców czarnego bzu odbywają się w sierpniu lub wrześniu. Najlepiej zbierać owoce w suchy dzień - minimalizuje to ryzyko rozwoju pleśni i ułatwia przechowywanie. Podczas zbierania należy uważać, aby nie uszkodzić owoców, ponieważ są one dość delikatne. Po zebraniu dobrze jest je szybko przetworzyć ze względu na ich krótki termin przydatności do spożycia. Owoce czarnego bzu możesz użyć do zrobienia syropów, dżemów, soków i innych przetworów.
Na co dobry jest syrop z czarnego bzu?
Regularne spożywanie syropu z czarnego bzu wspiera układ odpornościowy i pomaga organizmowi w walce z infekcjami. Syrop ten znany jest ze swoich właściwości przeciwwirusowych, które mogą przyspieszać powrót do zdrowia podczas przeziębień i grypy oraz zmniejszać nasilenie objawów. Warto mieć go w domowej apteczce, bowiem łagodzi objawy przeziębienia, takie jak kaszel, ból gardła, katar, gorączka i poczucie rozbicia [3, 5].
Dzięki zawartości flawonoidów syrop z czarnego bzu zmniejsza stany zapalne w organizmie i pomaga złagodzić objawy infekcji dróg oddechowych przy zapaleniu oskrzeli i gardła [4].
Ponadto syrop ten wspiera trawienie i działa łagodnie przeczyszczająco, co może pomóc w regulacji wypróżnień. Bogactwo antyoksydantów w owocach czarnego bzu może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca. Dodatkowo syrop z czarnego bzu może wspierać zdrowie skóry, pomagając w leczeniu drobnych stanów zapalnych i podrażnień, a także przyspieszając gojenie. Dostarcza on również minerałów takich jak potas, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu [1, 5].
Zastosowanie syropu z czarnego bzu
Przeziębienie, grypa
Infekcje gardła i dolnych dróg oddechowych
Stany zapalne skóry
Osłabiona odporność
Bóle głowy, mięśni i stawów
Poprawa funkcji układu pokarmowego
W sezonie wzmożonych infekcji wirusowych
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
-
Rwiemy dojrzałe kiście owoców bzu z dala od ruchu samochodowego i terenów przemysłowych.
-
Myjemy i odrywamy kuleczki od gałązek (protip: tu może się przydać widelec).
-
Wkładamy owoce do garnka, następnie zalewamy wodą, dodajemy ulubione przyprawy: imbir, goździki, kardamon (nie jest to konieczne) i cukier/miód/inny słodzik.
Proporcje na 1,5 kg owoców: 300 ml wody, 500 g cukru/erytrolu/innego słodzika, łyżeczka przypraw.
-
Gotujemy tak długo aż owoce popękają, zmiękną i puszczą sok, od czasu do czasu mieszając - minimum 15 minut. Na końcu można dodać sok z jednej cytryny i gotować jeszcze przez 5 minut.
-
Przecedzamy przez gazę/sito.
-
Gorący wlewamy do wyparzonych słoiczków.
-
Syrop pasteryzujemy, wtedy możemy go trzymać w temperaturze pokojowej. Niepasteryzowany przetrzymujemy w lodówce.
Et voilà!
Taki syrop można dodać do herbaty, naparu z ziół, lemoniady. Syrop z czarnego bzu jest także nazywany sokiem, choć to nie do końca poprawna nazwa, ponieważ sok tłoczymy z owoców, a syrop to owoce poddane gotowaniu z dodatkiem słodzika.
We wszystkich częściach świeżej rośliny występują glikozydy cyjanogenne: sambunigryna i sambucyna. Po dostaniu się do naszego organizmu mogą one powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Podczas obróbki termicznej (gotowanie, suszenie) sambunigryna ulega rozkładowi, co sprawia, że przetwory z bzu czarnego, takie jak sok, są bezpieczne do spożycia [6]. I z tego powodu – nie zjada się surowych owoców zrywanych prosto z krzewu! Czarny bez spożywamy zawsze po obróbce termicznej :-)