Ziele nawłoci – składniki aktywne
Kwitnące ziele nawłoci swoje pielęgnujące cechy zawdzięcza obecności flawonoidów: m. in. kwercetyny, rutozydu, kaemferolu. Związki te odpowiadają za poprawę elastyczności naczyń krwionośnych, dzięki czemu ograniczają ich pękanie. Są naturalnymi antyoksydantami, jednocześnie wzmacniają działanie witaminy C oraz E. Kwasy fenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy) również składają się na antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie ekstraktu z tej rośliny. Nie można także pominąć saponin triterpenowych, które stymulują produkcję elastyny i kolagenu, wspomagają gojenie naskórka, a także mają właściwości rozjaśniające. Garbniki, które również wchodzą w skład ziela, działają ściągająco i ochronnie.
Na terenie całej Polski znajdziemy trzy główne gatunki z rodzaju Solidago: nawłoć pospolitą (właściwą), kanadyjską i późną (olbrzymią). Każda z nich będzie odpowiednim surowcem kosmetycznym – mają porównywalne właściwości antyoksydacyjne. W południowo-zachodniej Polsce można spotkać również nawłoć wąskolistną, która zdecydowanie wygrywa w starciu z wcześniej wymienionymi gatunkami pod względem zarówno stężenia flawonoidów (oraz pozostałych polifenoli), jak i właściwości antyoksydacyjnych. Nie ma znaczenia, który gatunek wybierzesz do wykonania maceratu – każdy z nich się sprawdzi! 😊 [1, 2]
Warto wiedzieć, że jedynie nawłoć pospolita jest gatunkiem rodzimym w Europie. Rośnie naturalnie w lasach i na łąkach, stanowiąc integralny element polskiej flory. Niestety, pozostałe gatunki - pochodzące z Ameryki Północnej – wpływają znacząco na nasz ekosystem. Rozprzestrzeniają się w niekontrolowany sposób, ograniczając możliwość wzrostu pozostałym roślinom. To tzw. IGO – inwazyjne gatunki obce.
Przygotowanie maceratu wodno-glicerynowego
Części pędów wraz z kwitnącymi kwiatostanami nawłoci podziel na drobne części, spryskaj wysokoprocentowym alkoholem i pozostaw na 15 minut. Następnie umieść ziele w szklanym, wyparzonym słoju, w mieszaninie wody destylowanej z gliceryną (40 g + 10 g, 40°C). Po dokładnym wymieszaniu zawartości naczynia, ziela powinno być niewiele mniej niż płynu. Odstaw na 7 dni w ciemne, ciepłe miejsce i pamiętaj o codziennym wstrząsaniu. Po upływie tego czasu przefiltruj ekstrakt dokładnie i przelej do naczynia z ciemnego szkła.
Jak wykonać emulsję O/W?
Faza olejowa (1 zlewka):
- 5 g oleju z ogórecznika
- 3 g emulgatora Olivem 1000
- 1,5 g masła Shea
Faza wodna (2 zlewka):
- 39,5 g maceratu z nawłoci
Konserwanty:
- 0,5 g DHA+BA (konserwant)
- 0,5 g witaminy E
Przygotowanie kremu z nawłoci
-
Naczynia umieść w kąpieli wodnej. Składniki fazy olejowej mieszaj, aż do połączenia. Kontroluj temperaturę obu z nich – powinna osiągnąć 70°C.
-
Zacznij miksować fazę wodną na niskich obrotach, małymi porcjami dodając zawartość pierwszej zlewki.
-
Po dokładnym połączeniu składników wyjmij naczynie z wody, dalej miksując, aż emulsja osiągnie temperaturę pokojową.
-
Gdy temperatura będzie odpowiednio niska, dodaj kolejno: witaminę E oraz konserwant i zmiksuj do połączenia. Odstaw krem na dłuższy moment.
-
Gotowy kosmetyk przemieszaj, przełóż do wyparzonego słoiczka i naklej etykietkę z opisem. 😊
Zastosowanie
Egzema
Łuszczyca
Sucha, podrażniona skóra
Wysypka
Skórne reakcje alergiczne
Świąd
Oparzenia
Rozszerzone pory
Trądzik
Cera naczynkowa
Cera dojrzała
Cera tłusta
To tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie tego żółciutkiego surowca. 😊 Napar z nawłoci może służyć jako łagodny środek moczopędny, herbatka na poprawę trawienia, czy też tonik do przemywania tłustej cery.